Grote Markt Tienen: een prachtig voorbeeld van upcycling
De mooiste ‘tweedehandse’ Grote Markt? Die vind je in Tienen. Voor de aanleg werd de natuursteen porfier gebruikt, een Belgische natuursteen die niet meer wordt ontgonnen. “De natuursteen werd gerecupereerd bij wegenwerken in het Antwerpse”, zegt Peter Maris van natuursteenbedrijf Maris.
De ontwerper wist het meteen: de Grote Markt in Tienen, een van de grootste marktpleinen van ons land, zou in Belgische natuursteen gelegd worden. “De enige Belgische natuursteen die op dit moment nog ontgonnen wordt, is blauwsteen, maar die is niet stevig genoeg voor projecten waar verkeer over kan rijden.” Porfier is onze andere Belgische trots, maar die wordt al honderd jaar niet meer ontgonnen. “Al dat betekent dus niet dat je de steen niet meer kan gebruiken bij nieuwe projecten”, zegt Maris. “De natuursteen wordt nu volop gerecycleerd.”[BP1]
Waardevolle ontdekking onder asfaltlagen
Vroeger werden porfier kasseien gebruikt om wegen mee aan te leggen. “In de loop der jaren werden daar vaak asfaltlagen bovenop gelegd, om het wegdek te vernieuwen. Een akelige gedachte voor een natuursteenliefhebber. Maar de mensen wisten toen niet beter. Bij wegenwerken nu, wanneer de rioleringen aangepakt worden, wordt de hele weg opengebroken. De porfierstenen worden door de aannemers opnieuw verkocht aan natuursteenhandelaars.”
De kasseien zijn namelijk nog steeds even stevig en dus bruikbaar. “Het is gewoon een kwestie van de stenen schoon te maken en de bovenste laag met asfaltresten af te snijden. Een intensieve taak, dat wel. Maar na afloop heb je wel weer een perfect bruikbare, mooie natuursteen.” Toen Maris hoorde dat de Grote Markt in porfier aangelegd zou worden, ging hij op zoek naar een partij porfier. “Door een project in het Antwerpse konden we in een klap de ruim 350.000 kasseien aankopen die we nodig zouden hebben in Tienen. De plaatsing mochten we ook voor onze rekening nemen.”
Prachtige kleurschakering
Het vraagt dus een zekere inspanning om nu nog porfier te gebruiken in projecten. “Maar het is het meer dan waard”, zegt Maris. “Het is een van de hardste steensoorten ter wereld en dat maakt de steen erg kwaliteitsvol. Porfier is ook heel mooi. Er zit een groenblauwe schijn in. De kleurschakering is eerder licht, wat de steen een rustige look geeft. Ideaal om te gebruiken in het straatbeeld. Daar wil je namelijk geen kakafonie aan kleuren. Tot slot is er ook nog het luik duurzaamheid. Natuursteen recycleren is veel duurzamer dan pas ontgonnen natuursteen laten overkomen van de andere kant van de wereld.”
Maris rijdt met plezier voorbij ‘zijn’ Grote Markt. “Dat is ook het leuke aan ons product: je ziet het resultaat van ons werk”, zegt Peter Maris. “De historische gebouwen rond de Grote Markt komen nog meer tot hun recht naast de porfier natuursteen. Een prachtig resultaat.”
“Porfier wordt nu volop gerecycleerd.”